F Primaria comunei Cogealac
Introducere      
Documente      

 

Actualizat la data: 22 mai 2019

     

            Comuna Cogealac datează din anii 1890 -1900, sub numele turcesc Hogeainlic, care înseamna "poşta mare" fiind amplasată la jumatatea drumului dintre orasele Constanţa şi Tulcea, aici poposind in trecut care şi poştalioane trase de cai, care transportau zilnic poşta, aici facându-se schimbul de cai pentru a-şi continua drumul spre nordul sau sudul Dobrogei.

� �

            Comuna Cogealac, formată la început din cetăţeni veniţi din ţară cu animale multe, in special cu oi, găsind suprafeţe însemnate de pasuni naturale s-au stabilit in zonă întemeind gospodarii. Odată cu creşterea animalelor s-a dezvoltat comerţul cu produse agricole care se desfăşura la târgul renumit in zona localităţii Hogeainlic, devenind astfel un târg important, la care veneau toţi cetăţenii din zonele limitrofe, astfel schimbându-şi şi denumirea în Cogealac.

            Datorită renumelui şi importanţei acestui târg situat langă calea ferată precum si poziţiei geografice - în perioada 1936 - 1937, localitatea a devenit Plasa Cogealac, la care erau polarizate toate localitaţile învecinate.

            În cadrul Plasei Cogealac, ca organ administrativ teritorial de stat funcţiona Pretura Cogealac, iar ca organ judecătoresc funcţiona Judecătoria Cogealac, instituţii care rezolvau problemele administrative şi judecătoreşti pentru toţi cetăţenii din localităţile arondate Plasei.

          


Administraţie      
Localitate      
Link-uri      

Consiliul Judeţean
Prefectura Constanţa
Parlament
Guvernul României Preşedinţie